”Dacă ne întrebăm clienții care este baza unei relații fericite de lungă durată, ei vor răspunde inevitabil cu un cuvânt – iubirea. Cu toate acestea, în aria terapiei de cuplu și familie, iubirea se remarcă prin absență. A devenit o variabilă uitată” (Sue Johnson,2004)
Suntem obsedați de iubire și de relațiile de iubire. Dar ce știm cu adevărat despre iubire? Știm în mod instinctiv că nu există o altă experiență care să aibă un impact așa de mare în viața noastră, aspura sănătății și asupra fericirii, ca și succesul în viața de cuplu: a iubi și a fi iubit.
Terapia centrată pe emoții este singura terapie care se concentrează pe exact acest aspect al unei relații: cum iubesc oamenii, care sunt firele nevăzute care îi fac să fie împreună și ce își doresc dela partener din punct de vedere emoțional. Tehnicile de intervenție specifice țintesc dincolo de suprafață, de vizibil (comportamente, limbaj, patternuri, gânduri) și ajung la emoțiile profunde.
Terapeutul centrat pe emoții va ști să repare legături emoționale, să repare relații. El ghidează clienții spre experimentarea de noi poziții emoționale. El nu este directiv, nici nu îi învață teorii, nu judecă, nu dă rețete, el doar „este acolo” plin de empatie. Terapeutul ghidează, după o hartă foarte bine conturată, drumul celor doi parteneri de relație înspre a-și exprima emoțiile, a-și oferi siguranță unul celuilalt și înspre susținerea reciprocă „indiferent ce s-ar întâmpla” până ce ating acel loc numit „rai sigur”. Terapeutul o face prin propriu model, în mod experimental, fiind el un exemplu de susținere emoțională și „stalp de siguranta” în ședința terapeutică.
Susan Johnson, în urma experienței de zeci de ani și a lucrului cu mii de cupluri, a dezvoltat un model sistematic de tratament al relațiilor „în pericol”, de tratament al iubirii. Terapia centrată pe emoții este abordarea cea mai de succes în vindecarea relațiilor „în impas”, cu o rată de succes de 70-75%. În momentul de față, Terapia centrată pe emoții este predată de traineri specializați în peste 25 de țări din lume.
Cercetările arată, fără dubii, faptul că o relație stabilă, plină de iubire este piatra de temelie pentru fericire și bunăstarea umană. „O relație plină de iubire este cheia pentru a crea familii care pot învăța abilități ce mențin o societate civilizată: încredere, empatie și cooperare” (Sue Johnson, 2013).
Din toate motivele de mai sus,și nu numai, eu ador Terapia centrată pe emoții și sunt un terapeut al iubirii.
Echipa Psiris
Simona Herb
Irina Rusu
“O atitudine echilibrată privind viaţa ne conduce de la imaturitate spirituală la maturitate, de la frustrare la împlinire” ( G. Verwer)
Sunt Irina Rusu, psihoterapeut sistemic de familie şi cuplu, iar în randurile ce urmează am să împărtăşesc cateva dintre lucrurile care ma definesc ca om si ca psihoterapeut.
Mă consider un om norocos că am posibilitatea să practic meseria pe care o iubesc și cu care mă identific în totalitate.
Cred că psihoterapia este despre speranță și aceasta este un act de auto-îngrijire. Există momente în viața noastră când simțim durere, confuzie și ne dăm seama că ceea ce facem nu mai are rezultatele dorite de noi sau nu mai funcționează la fel de bine că în trecut.
Cred că fiecare dintre noi avem răspunsurile care sunt cele mai bune pentu noi. Aceste răspunsuri sunt însă cumva adânc ascunse în noi, știm că ele există dar nu putem ajunge la ele.
Psihoterapia consider că este o modalitate eficientă prin care putem realiza acest lucru într-un mod cât de poate de conștient și autentic.
Sunt un om asupra căruia experiențele si-au pus amprenta și m-au făcut să-mi definesc modul de a privi viața. Cred că din fiecare experiență învățăm ceva deosebit, atât timp cât ne dam voie să observam asta.
Am simţit de multe ori în viaţă că frica distruge, creează regrete, duce la neîmplinire şi frustrare, iar curajul și credinta în Dumnezeu sunt opţiuni care ne reda libertatea, starea de bine si de siguranță de care avem nevoie.
Am învățat cât este de important să avem lângă noi persoane care să creadă în noi, care să ne accepte așa cum suntem, să ne protejeze și să fie acolo pentru noi când avem nevoie.
Cred că viața este despre iubire, despre bucurie, despre evoluție și ar fi trist și regretabil să nu o putem trăi așa.
“Cu cât mai repede vei avea încredere în tine, cu atat mai repede vei şti cum să trăieşti” (Goethe)
Oana Dănilă
„Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta!”
Devenirea profesională a fiecăruia dintre noi este o sumă de alegeri ghidate, parțial sau integral, de instinct, vocație si un strop de nebunie. În decursul ultimilor 10 ani viața m-a purtat pe căi diverse – lucrul cu copii cu nevoi speciale, practica de specialist resurse umane, activități de cercetare, sarcini tehnic -administrative specifice managementului proiectelor cu finanțare europeană, consiliere psihologică, etc.
Un singur fir roșu unește însă invariabil acești ani – pasiunea pentru educația adulților, tradusă atât în activități de curs și seminar cu studenții Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar mai ales în activități de training cu adulți activi profesional sau în căutarea unui loc de muncă.
Sunt doar 3 ani de când, intrând în contact cu terapia centrată pe emoții, viața mea s-a “îmbogățit” ca pentru o veșnicie! La Psiris, mă simt, în sfârșit, ACASĂ pentru că sunt deopotrivă:
- psihoterapeut sub supervizare;
- un trainer diferit, plin de compasiune de sine și de alții;
- parte dintr-o echipă ce crede în același valori centrale: umanitate, non-judicativitate, iubire!
Temele mele de interes privesc formarea adulților, abilități de prezentare (cum gestionăm emoțiile proprii, dar și cum fructificăm emoțiile audienței), performanță și dinamică muncă – familie (”haosul confortabil” este soluția mea la despovărarea de vina incapacității de a echilibra perfect munca și familia). Sunt însă undeva, acolo, alte și alte teme pe care abia aștept să le descopăr pentru a le putea explora împreună!