Oamenii pot fi diferiti, dar în adâncul sufletului toţi vrem acelaşi lucru: un partener care sa ne iubească, să ne ofere confort şi conectare emoţională, astfel încât greutăţile vieţii să fie mai uşoare. Suntem creaţi să avem nevoie de conectare emoţională şi de deschidere din partea celor apropiaţi.
În societatea de astăzi care a devenit din ce în ce mai impersonală, mai rece, mai individualistă, este de mare importanţă să învăţăm să ne conectăm cu partenerul. A şti că suntem iubiţi şi „în siguranţă” lângă partenerul nostru influențează pozitiv sănătatea noastră mentală, fizică, abilitatea de a rezista încercărilor vieţii.
În 2011, cea mai frecventă întrebare de pe Google a fost: ce este iubirea? Cu toate astea, mass media şi societatea ne vrea independenţi, ne transmite mesaje prin care independenţa, izolarea, a te descurca de unul singur sunt nişte calităţi. Nu e un paradox? Şi ne zbatem să îmbrăcăm haina independenţei, deşi în sufletul nostru ştim că lucrurile nu sunt chiar aşa.
Nimic nu e mai toxic decât izolarea emoţională! În lipsa unei siguranţe emoţionale, creierul nostru este în permanenţă în stare de alertă, suntem predispuşi la îmbolnăvire, depresie, nu tolerăm despărţirile şi pierderile. Cu cât suntem mai nesiguri, cu atât avem tendinţa de a tolera mai multe abuzuri de la partener.
Soluţia este o dependenţă sănătoasă. Înseamnă să ne bazăm pe partenerul nostru că ne va răspunde atunci când avem nevoie de el, să ştim că suntem importanţi pentru celălalt, că suntem valorizaţi, că ne poartă în minte şi în suflet chiar şi atunci când nu suntem fizic aproape. Şi că noi vom putea să facem acelaşi lucru pentru partener. Atunci când suntem securizaţi emoţional, putem face mai multe activităţi independente fără a simţi nelinişte sau disconfort. Şi putem să ne lăsăm partenerul să acţioneze independent fără să ne fie frică de ce se întâmplă în lipsa noastră. Deci dependenţa sănătoasă nu e sufocare, nici frică, nici încrâncenarea de a ne descurca tot timpul singuri pentru că nu ne putem baza pe nimeni.
Nevoia profundă de ataşament a unui bebeluş pentru mama lui nu dispare niciodată. Ea se transformă în nevoia unui adult de o legătură emoţională securizată. Şi aceasta este o dependenţă sănătoasă!
Putem fi împreună şi în siguranţă! Nu trebuie să fim singuri sau să renunţăm la visul unei relaţii de lungă durată. Pentru că împreună este mai uşor.
La workshop-ul Ține-mă strâns în brațe vom aprofunda acest subiect și vom învăța cum să ne conectăm într-un mod sănătos cu partenerul. La finalul celor 3 zile de workshop, participanții vor înțelege mai bine cum funcționează iubirea în cuplul lor, cum să comunice în așa fel încât să se apropie de partener și cum să ofere iubire folosind „limbajul” partenerului.
În urma workshop-ului Ține-mă strâns în brațe cuplurile își vor recăpăta încrederea unul în celălalt și vor învăța să pășească împreună pe același drum.